3 years ago

Περιώνυμος και βαθύπλουτος, άριστος ρήτορας και στοχαστής, μεγάλος ευεργέτης, φίλος αυτοκρατόρων, ιδιόρρυθμος χαρακτήρας, αμφιλεγόμενος, εριστικός,όλα αυτά και άλλα πολλά ήταν ο Μαραθωνίτης Ηρώδης ο Αττικός.

Aν και η δημόσια ζωή του ήταν πολύ ένδοξη, για την ιδιωτική του ζωή θα μπορούσαν να μιλάνε για χρόνια όλες οι κουτσομπολίστικες εκπομπές και εφημερίδες της εποχής μας.

Οι καλές διασυνδέσεις, η πολιτική δύναμη και τα απίστευτα πλούτη του, ήταν αυτά που τον έκαναν να βγαίνει πάντα καθαρός χωρίς ποτέ του να τιμωρείται.

Η ιδιωτική του ζωή προβληματική, όμως στη δημόσια ζωή του παρέμεινε τρομερά αγαπητός, ίσως γιατί προσέφερε πλουσιοπάροχα άρτο και θεάματα στους Αθηναίους.

Είχε ένα συλλεκτικό πάθος για έργα τέχνης και έκανε τα μέγαρά του να μοιάζουν με μαυσωλεία σε μια εποχή παρακμής και υποτέλειας της Ελλάδος.

Η οικογένεια και τα πλούτη

Ο Τιβέριος Κλαύδιος Αττικός Ηρώδης γεννήθηκε στον Μαραθώνα το 101-102 μ.Χ. Καταγόταν από αρχοντική οικογένεια, με ρίζες από τους Ηρακλείδες και τους μυθικούς προγόνους του Αχιλλέα, όπως αναφέρεται σε γραπτές πηγές.

Πατέρας του ο Κλαύδιος Αττικός, μητέρα του η Βιβουλλία Αλκία, παππούς του ο Ιππαρχος Αθηναίος με κολοσσιαία περιουσία.

Η περιουσία της οικογενείας, σύμφωνα με μια φήμη οφειλόταν στην ανακάλυψη θησαυρού, όμως η αλήθεια είναι ότι ο παππούς όταν έπεσε σε δυσμένεια από τον αυτοκράτορα Δομιτιανό, έκρυψε την περιουσία του και την ξαναεμφάνησε ο γιός του, πατέρας του Ηρώδη, σαν θησαυρό που ανακάλυψε.

Ετσι η οικογένεια έγινε ίσως η πιο πλούσια στο ανατολικό τμήμα της αυτοκρατορίας.

Στην διαθήκη του ο πατέρας του, άφηνε σε κάθε Αθηναίο πολίτη ένα χρηματικό ποσό για κάθε χρόνο, όμως ο Ηρώδης αποφάσισε να δώσει εφάπαξ το ποσό των 5 μνας.

Κατά κάποιο τρόπο, πάρα πολλοί πολίτες δεν πήραν ποτέ τα χρήματα αυτά,αλλά βρέθηκαν και χρεωμένοι, αφού ο Ηρώδης παρουσίασε στοιχεία ότι χρωστούσαν στον πατέρα του.

Είναι αυτό ένα δείγμα του χαρακτήρα του. Χάρη στα πλούτη της οικογένειάς του, η μόρφωσή του ήταν απίστευτη. Στάλθηκε σε ηλικία 12 ετών στη Ρώμη για να αποκτήσει τέλεια γνώση και προφορά των λατινικών.

 

Τα αξιώματα και τα έργα του

Εκεί γνωρίστηκε με τα ανώτερα στρώματα της ρωμαικής αριστοκρατίας, σπούδασε και γνώρισε από κοντά τους σπουδαιότερους φιλοσόφους και ρήτορες της εποχής του.

Ως γόνος πλούσιας οικογένειας, ο Ηρώδης ανήλθε γρήγορα και εύκολα σε διάφορα υψηλά αξιώματα της Αθήνας και της Ρώμης.

Εγινε ισόβιο μέλος του Αρείου Πάγου, συγκλητικός, κοιαίστωρ (επιμελητής/ταμίας) ,υπήρξε ο πρώτος Ελληνας υπατος στρατηγός, είχε την μέγιστη τιμή να συγκαταλεχθεί στους φίλους του αυτοκράτoρα.

Οι τίτλοι και τα αξιώματα ατελείωτα. Διετέλεσε αγωνοθέτης στα Παναθήναια, όπου διεξήγαγε με πρωτοφανή λαμπρότητα την λειτουργία τους.

Ήταν αυτός που αντικατέστησε το ομοίωμα του πλοίου με πραγματικό, κινούμενο σε αφανή μηχανή.

Υποσχέθηκε ότι στην επόμενη εορτή μετά από 4 χρόνια θα υποδεχόταν όλους τους πολίτες και ξένους σε μαρμάρινο στάδιο,πράγμα που έγινε.
Το 138μχ. ο Ηρώδης ανακαίνησε με μάρμαρο, με δικά του έξοδα, το Παναθηναικό Στάδιο.

Εχτισε θέατρο στην Κόρινθο, αφιέρωσε κολοσσιαία αγάλματα του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης από χρυσό και ελεφαντοστό στο ιερό του Ποσειδώνα στον Ισθμό, έφτιαξε στην Ολυμπία και στις Θερμοπύλες κρήνες, υδραγωγεία και άλλα πολλά σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και στην Μικρά Ασία.

Αύξησε την πατρική περιουσία επενδύοντας σε αγροτικές εκτάσεις σε διάφορες περιοχές όπου ασχολίοταν με το εμπόριο του κρασιού και του λαδιού.

Εκμεταλλευόταν ακόμα και τα λατομεία της Πεντέλης, που τότε ήταν ιδιαίτερα κερδοφόρα, καθώς το πεντελικό μάρμαρο ήταν περιζήτητο.

Με την παιδεία που έλαβε ο Ηρώδης,γρήγορα έγινε από τους επιφανέστερους ρήτορες και σοφιστές της εποχής του.


Ακόμα και ο Αυτοκράτορας Αντώνιος Πίος τον διόρισε καθηγητή στην ρητορική σχολή της Αθήνας. Δίδασκε ρητορική μέχρι τα βαθιά γεράματα του, ήταν ακούραστος μελετητής των αρχαίων συγγραφέων, έγραψε διαλέξεις, μελέτες και πολλά συγγράμματα.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε κάτι για τον Ηρώδη. Παρόλη τη βαθιά του εμπλοκή στην Ρωμαική κοινωνία και τον γάμο που έκανε με Ρωμαία,απέφυγε τον εκρωμαισμό. Χρησιμοποιούσε την ελληνική γλώσσα στην ρητορική, μάλιστα με στοιχεία αντιρωμαικής διάθεσης.

 

Η τραγωδία

Εκανε δύο γάμους, πρώτα με την Αλκία με την οποία απέκτησε έναν γιό, τον Ηρωδιανό, ο οποίος πέθανε πρόωρα.

Ο δεύτερος γάμος του ήταν με την Ρωμαία Αππία Ρήγιλλα, γόνο πλούσιας αριστοκρατικής οικογένειας. Ο γάμος αυτός κατέληξε σε τραγωδία.

Σύμφωνα με μερικούς η Ρηγίλλα πέθανε κατά την διάρκεια πρόωρης γέννας που προκλήθηκε από κλωτσιά που της έδωσε ο Αλκιμέδοντας με εντολή του ίδιου του Ηρώδη.

Τον κατηγόρησε ο αδελφός της και τον προσήγαγε σε δίκη, όπου και αθωώθηκε.

Ιστορικοί είναι βέβαιοι ότι η Ρηγγίλα υπήρξε θύμα οικογενειακής βίας.

Από τα παιδιά του, η Ελπινίκη, η Παναθηναίς, η Αθηναίς και ο Ρήγιλλος πέθαναν σε νεαρή ηλικία κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.

Το μόνο παιδί που επέζησε ήταν ο Αττικός ,ο οποίος έπασχε από διανοητική ασθένεια.

Για να μάθει την αλφάβητο, πήρε στο σπίτι του, 24 παιδιά, που το όνομά τους άρχιζε από κάθε γράμμα της αλφαβήτου.

Με δική του δαπάνη χτίστηκε το περίφημο Ωδείο των Αθηνών στην μνήμη της γυναίκας του.

 

Το ιερό και το.. σπα στον Μαραθώνα

Μία από τις βίλλες του, είναι και στον Μαραθώνα στην Θέση Μπρεξίζα.

Το κτήμα τεράστιο σε έκταση και η βίλλα του ήταν πολυτελέστατη.

Απλωνόταν ανατολικά και δυτικά του βουνού Κοτρώνι μέχρι την πεδιάδα στο Κάτω Σούλι και Βαρνάβα και προς τον νότο στην περιοχή του Βρανά και του έλους της Μπρεξίζας.

Σε μικρή απόσταση από την θάλασσα, εκεί στην Μπρεξίζα,έχτισε το ιερό της Αιγύπτιας θεάς Ισιδας το 160μχ. Στο ιερό δίπλα, έχτισε πολυτελή λουτρά που είχαν ακόμα και θερμαινόμενη πισίνα. Εφτιαξε μέχρι και πυραμίδα όπως την Αίγυπτο,σε μικρότερη βέβαια κλίμακα.

Τα αγάλματα που βρέθηκαν εκεί, σήμερα φυλάγονται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Αρχαιολογικό μουσείο Μαραθώνα.

 

Ο Ηρώδης πέθανε στην βίλλα του στον Μαραθώνα το 177-8μχ.

Παρά την επιθυμία του να ταφεί στον Μαραθώνα, οι Αθηναίοι άρπαξαν το σώμα του και το μετέφεραν στην Αθήνα, όπου οι πολίτες το δέχτηκαν με δάκρυα και επευφημίες.

Τον έθαψαν με μεγάλες τιμές στο Παναθηναικό Στάδιο.

Ο χώρος της Μρεξίζας είναι επισκέψιμος και πρόκειται για ένα εντυπωσιακό μνημείο σε μικρή απόσταση από την Αθήνα.

Αυτός λοιπόν ήταν ο Ηρώδης ο Αττικός από τον Μαραθώνα,ο μεγαλύτερος «σελέμπριτι» της εποχής του.

 

Follow us on Instagram

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…