3 years ago

Γράφει ο Στέργιος Κότσιρας

To TheAthenian επισκέφθηκε το 10ο Vinyl is Back στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου και αναρωτιέται για ποιόν λόγο το βινύλιο ξανακερδίζει έδαφος στις προτιμήσεις των απανταχού μουσικόφιλων.

Το βινύλιο για κάποιους είχε ξεχαστεί, για κάποιους άλλους είχε πεθάνει, όμως οι δίσκοι βινυλίου έχουν επανέλθει δριμύτεροι τα τελευταία 10 χρόνια, κάνοντας ενός είδους «επανάσταση» μεσούσης της εποχής των mp3, των social media και του youtube.

Θα έλεγε κανείς ότι το φαινόμενο αυτό μπορεί να σχετίζεται με μια τάση της μόδας που προκρίνει τη διαχρονική αξία του vintage. Κάποιος άλλος θα μπορούσε να πει ότι υπάρχουν άνθρωποι που αν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν για κάτι, προτιμούν να έχουν ένα χειροπιαστό αντικείμενο όπως π.χ. ένα lp ή ένα cd και όχι ένα αρχείο μουσικής από τα itunes ή από κάποια άλλη πλατφόρμα.

Υπάρχουν ωστόσο και πιο ουσιαστικοί λόγοι που μπορούν να ωθήσουν έναν καταναλωτή να στραφεί στη συγκεκριμένη αγορά, όπως η φυσικότητα και η αμεσότητα που σου δίνει ο ήχος ενός δίσκου βινυλίου ή ο ρομαντισμός μιας άλλης εποχής.

Όλοι οι παραπάνω λόγοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως υποκειμενικοί και είμαστε αναγκασμένοι να επικαλεστούμε την «ψυχρή» γλώσσα των αριθμών για να παρουσιάσουμε την πραγματικότητα, αλλά πρώτα θεωρούμε σκόπιμο να κάνουμε μια μίνι αναδρομή στην τεχνολογική εξέλιξη των μέσων αναπαραγωγής μουσικής.

Η ιστορία της τεχνολογικής εξέλιξης σχετικά με την αναπαραγωγή ήχων και μουσικής μας πάει σχεδόν 150 χρόνια πίσω, με τον φωνόγραφο του Thomas Edison, ο οποίος έδωσε τη θέση του στο γραμμόφωνο και στο juke box, για να φτάσουμε στο 1948 όπου η Columbia εισήγαγε τους δίσκους 12 ιντσών (33 1⁄3 στροφών), και τα αντίστοιχα μηχανήματα αναπαραγωγής, δηλαδή τα πίκαπ.

Τρεισήμισι δεκαετίες αργότερα, και συγκεκριμένα το 1982, εμφανίστηκαν οι ψηφιακοί δίσκοι (Compact Disc), οι οποίοι εκτόπισαν σταδιακά τους δίσκους βινυλίου από τις προτιμήσεις των καταναλωτών, με το cd να γίνεται από την δεκαετία του 90 και μετά ο «κυρίαρχος του παιχνιδιού».
Με το ξημέρωμα της νέας χιλιετίας και τη διάδοση του ίντερνετ σε ολοένα και ευρύτερες μάζες, περάσαμε και στα μουσικά αρχεία σε μορφή mp3, wav, wma, flac κλπ.

Την τελευταία δεκαετία ωστόσο, καταγράφεται ένα «παράδοξο» φαινόμενο, κόντρα στο ρεύμα της εποχής που επιτάσσει την ψηφιοποίηση των πάντων. Η παραδοξότητα του φαινομένου ενισχύεται και από το γεγονός ότι τη σήμερον ημέρα, προσφέρεται η δυνατότητα συλλογής μιας ηλεκτρονικής δισκοθήκης, που θα μπορούσε να περιέχει… όλη την μουσική του κόσμου, και μάλιστα με οικονομία κόπου και χρόνου σε σχέση με το παρελθόν.

Με τις πωλήσεις των audio cd να σημειώνουν μείωση χρόνο με το χρόνο, θα μπορούσε κανείς να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η ακόμη προγενέστερη τεχνολογία από τα cd είναι «καταδικασμένη». Όμως, σε αντίθεση με τους ψηφιακούς δίσκους, οι δίσκοι βινυλίου κατόρθωσαν να κάνουν ένα δυναμικό come back από το 2008 και έπειτα, καταγράφοντας σημαντική αύξηση των πωλήσεών τους σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για το 2016, οι πωλήσεις δίσκων στην Μεγάλη Βρετανία έκαναν ρεκόρ 25ετίας, με τα μεγαλύτερα νούμερα μετά το 1991, ενώ ταυτόχρονα η αύξηση σε σύγκριση με το 2015 ήταν της τάξης του 53%. Στις Η.Π.Α. αντίστοιχα, πωλήθηκαν το περασμένο έτος 13,1 εκατ. αντίτυπα δίσκων, δηλαδή 1,2 εκατ. περισσότερα σε σύγκριση με το 2015.

Η τάση αυτή παρατηρείται σε παγκόσμιο επίπεδο, με την Ελλάδα να μην αποτελεί εξαίρεση. Υπάρχει και στη χώρα μας μια μεγάλη μερίδα κοινού που χαρακτηρίζεται λάτρης του βινυλίου, το οποίο αποτελείται τόσο από τις παλαιότερες γενιές και τους «μανιώδεις» συλλέκτες, όσο και από νέους ανθρώπους που ανακαλύπτουν κι αυτοί με τη σειρά τους τον «μαγικό κόσμο» του βινυλίου.

Επιπλέον, αρκετοί εγχώριοι καλλιτέχνες και συγκροτήματα δίνουν τα τελευταία χρόνια έμφαση στην κυκλοφορία των άλμπουμ τους σε μορφή βινυλίου, είτε μιλάμε για νέα άλμπουμ, είτε μιλάμε για επανεκδόσεις.

Με αφορμή την αναβίωση του βινυλίου, διοργανώνονται στην Αθήνα αρκετές εκδηλώσεις αφιερωμένες στο εν λόγω θέμα, όπως το Vinyl is Back, το οποίο έλαβε χώρα το περασμένο Παρασκευοσαββατοκύριακο (17-19 Μαρτίου) στο Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε για 10η φορά, με ένα εμπλουτισμένο πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε dj sets και συναυλίες. Εντός του 4ου ορόφου του Ελληνικού Μουσείου Αυτοκινήτου βρίσκονταν δεκάδες πάγκοι με τίτλους δίσκων όλων των μουσικών ρευμάτων, υπήρχαν όμως και πάγκοι με άλλα είδη όπως χειροποίητα κοσμήματα, t-shirts, αφίσες, ρολόγια τοίχου και βιβλία, τα οποία είχαν αντίστοιχα, το βινύλιο και τη μουσική ως κύρια σημεία αναφοράς.

Η επιβεβαίωση των όσων γράφονται σε αυτό το κείμενο έρχεται μέσα από την ανταπόκριση του κόσμου, όπου αρκετές εκατοντάδες συμπολίτες μας επισκέφθηκαν για ακόμη μια φορά το εν λόγω event είτε για να αγοράσουν δίσκους, είτε για να παρακολουθήσουν τις παράλληλες εκδηλώσεις, είτε απλά για μια βόλτα, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για το φθινόπωρο, οπότε και προγραμματίζεται το επόμενο Vinyl is Back.

 

Follow us on Instagram

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…