3 years ago

Stonehenge. Το σπουδαιότερο μνημείο της Μεγάλης Βρετανίας και ίσως το πιο διάσημο προϊστορικό μνημείο σε ολόκληρο τον κόσμο.  Είναι γνωστό για τις θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί γύρω από τη δημιουργία του, ενώ δεν έχει βρεθεί γραπτό κείμενο που να περιγράφει το πως χτίστηκε και το που και πως χρησιμοποιούνταν. Το The Athenian επισκέφτηκε το μνημείο και κατέγραψε τα σημαντικότερα γεγονότα που πρέπει κανείς να γνωρίζει για το Stonehenge, την ιστορία και το μυστήριο που το περιβάλλει.

 

Η ονομασία

Το όνομα Stonehenge προέρχεται από τις αρχαίες αγγλικές λέξεις Stanhen και gist, που σημαίνουν 'κρεμαστοί λίθοι' και έδωσαν το όνομά τους σε μια ολόκληρη κατηγορία μνημείων γνωστών ως henge(s), δηλαδή κυκλικές ή οβάλ σχήματος περιοχές με διακριτά χαρακτηριστικά τους το κυκλικό ανάχωμα και την τάφρο που το περιβάλλει.

 


Ποιοί έχτισαν το Στόουνχεντζ

Το Stonehenge χτίστηκε ανάμεσα στο 3100π.Χ. και 2000π.Χ, ενώ ολοκληρώθηκε σε 3 φάσεις. Xρειάστηκαν συνολικά 25 γενιές για να ολοκληρωθεί.

Η πρώτη φάση της κατασκευής του έγινε την περίοδο 2950-2900 π.Χ. όπου δημιουργήθηκε ο κύκλος της κατασκευής, διαμέτρου 100 μέτρων και τοποθετήθηκαν ξύλα σε 56 τρύπες που δημιουργήθηκαν γύρω από την περιφέρεια του κύκλου.

Η δεύτερη φάση κάλυψε την περίοδο 2900-2400 π.Χ. όπου τοποθετήθηκαν οι πρώτες πέτρες και δημιουργήθηκε και το κέντρο του μνημείου με την τοποθέτηση ξύλων.

Τέλος στην τρίτη φάση που διήρκησε μεταξύ 2550-1600 τοποθετήθηκαν και οι υπόλοιπες πέτρες και πήρε την σημερινή του μορφή.

Μέχρι σήμερα μελετητές από όλο τον κόσμο υποστηρίζουν πως το μνημείο χτίστηκε είτε από Μυκηναίους, είτε από Ρωμαίους, είτε από Βρετανούς, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που υποστηρίζουν την κατασκευή του ακόμα και από εξωγήινους πολιτισμούς.

 

Σύμφωνα με πετρογραφική ανάλυση των ογκόλιθων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτοί οι μονόλιθοι λαξεύτηκαν και μεταφέρθηκαν από λατομεία της Ουαλίας και της νοτιοδυτικής Αγγλίας. Οι αρχαιολόγοι με τη χρήση αστρονομικών διαγραμμάτων, υπολόγισαν ότι το μνημείο παρέμεινε σε χρήση για 1.500 χρόνια περίπου ως λατρευτικός χώρος και ως αστρονομικό παρατηρητήριο.

Ο Τζον Όμπρεϊ στο έργο του  Monumenta Britannica υποστηρίζει ότι το Στόουνχεντζ ήταν ναός χτισμένος από τους Δρυΐδες και ανήκε στη δικαιοδοσία τους.

 

Ο Εκαταίος ο Αβδηρίτης και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρουν στα έργα τους έναν λαό με το όνομα Υπερβόρειοι, οι οποίοι κατοικούσαν σε ένα νησί πέρα από τη γη των Κελτών της Γαλατίας και είχαν κατασκευάσει έναν μεγάλο κυκλικό ναό όπου λατρεύανε το θεό Απόλλωνα. Κατά πολλούς μελετητές, αυτή η εκδοχή θεωρείται αληθινή, καθώς το Στόουνχεντζ χρησιμοποιούνταν ως παρατηρητήριο για τη θέση του ήλιου, πράγμα που μπορεί να μπέρδεψαν οι αρχαίοι Έλληνες εξερευνητές με τη λατρεία του Ήλιου, που για τους ίδιους ταυτιζόταν με τον θεό Απόλλωνα.

Το 1740 ο Γουίλιαμ Στάκλεϊ δημοσιεύει το βιβλίο του  Stonehenge, A temple restored to the British Druids, στο οποίο παραθέτει στοιχεία τις περιοχής, που προέκυψαν μέσω δεκαετούς έρευνας, μαζί με αξονομετρικό σχέδιο του μνημείου και με ακριβείς μετρήσεις αυτού. Ο Στάκλεϊ επανεξέτασε την υπόθεση ότι το έχτισαν οι Δρυΐδες και αποφάσισε ότι είναι η μόνη πιθανή εξήγηση για το ποίος ανέγειρε αυτό το μνημείο.
Ο μύθος του Stonehenge

Το μυστήριο με αυτό το μνημείο δεν είναι μόνο για ποιον λόγο κατασκευάστηκε. Είναι και το γεγονός πως, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα για τον πολιτισμό των ανθρώπων το 3000 π.Χ., δεν μπορούμε να εξηγήσουμε πώς μπόρεσαν να μεταφέρουν τους τεράστιους ογκόλιθους και πώς κατόρθωσαν να τους σηκώσουν για να τους τοποθετήσουν στις θέσεις τους.

Υπάρχουν πολλές μυθικές ιστορίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την ύπαρξή του.

Μια τέτοια ιστορία αναφέρει ότι οι πέτρες είναι διέξοδοι από το μέρος απ΄όπου προήλθαμε. Κάποια άλλη θέλει ένα δαίμονα, να αγοράζει μαγικούς λίθους από μια Ιρλανδή γυναίκα, να τις μεταφέρει δια μέσου του αέρα στην πεδιάδα Σόλσμπερι και στη συνέχεια να προκαλεί τους κατοίκους να υπολογίσουν τον αριθμό τους. Ο μοναχός του χωριού, του απάντησε ότι είναι πάρα πολλές για να υπολογιστούν και ο δαίμονας εξοργίστηκε τόσο πολύ που έριξε πάνω του μία από τις πέτρες με αποτέλεσμα να τον πετύχει στη φτέρνα. Παρόλο που ο μοναχός δεν χτυπήθηκε πολύ, η πέτρα έκανε ένα βαθούλωμα και από τότε ονομάστηκε Πέτρα της Φτέρνας (Heel Stone).

 

Εκδρομή στο Stonehenge

Με απόσταση περίπου 2 ώρες από το κέντρο του Λονδίνου, το Stonehenge είναι ο απόλυτος προορισμός για κάποιον που επισκέπτεται την πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου για μερικές μέρες, μιας και η ημερήσια εκδρομή στο Στόουνχεντζ συνδυάζει ιστορία, πολιτισμό αλλά και ειδυλλιακή διαδρομή.

 

Ο πιο εύκολος τρόπος για να επισκεφθεί κάποιος το Stonehenge είναι να πάει με το αυτοκίνητο. Το Stonehenge είναι ένα μνημείο που βρίσκεται στη μέση του πουθενά, ανάμεσα στους αγρούς. Η κοντινότερη πόλη είναι το Salisbury, για όποιους δεν διαθέτουν αυτοκίνητο, είναι 1.5 ώρα με το τρένο νοτιοδυτικά του Λονδίνου, κι από εκει παίρνεις λεωφορείο ή ταξί για άλλα 20 λεπτά.

Η είσοδος κοστίζει 16 λίρες και το μνημείο είναι ανοιχτό στο κοινό από τις 9.30 πμ μέχρι τις 8 μμ το καλοκαιρι (Μάρτιο-Οκτωβριο) και από τις 9.30 πμ μέχρι τις 5 μμ το χειμώνα.

Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα ηχητικής ξενάγησης με ακουστικά που παίρνουν μαζί με τα εισιτήριά τους καθ΄όλη τη διάρκεια της επίσκεψής τους. Από τα εκθέματα μέσα στο μουσείο και τα νεολιθικά σπίτια μέχρι το προϊστορικό μνημείο του Stonehenge στο οποίο μπορούν να περπατήσουν ως εκεί ή να πάρουν το λεωφορείο που είναι μέσα στην τιμή του εισιτηρίου.

                                                                -Νεολιθικά σπίτια-
Περιηγηθείτε ανάμεσα στα νεολιθικά σπίτια έξω από το μουσείο. Μπείτε μέσα και φανταστείτε πως ζούσαν οι άνθρωποι εκεί πριν 4.500 χρόνια.Ακόμα μπορούν να πιούν τον καφέ τους και να φάνε ένα σνακ στην ευήλια καφετέρια του μουσείου αλλά και να περιηγηθούν στο κατάστημα με είδη δώρων και να αγοράσουν κάποιο σουβενίρ όποιοι το επιθυμούν.
Η πιο σημαντική ημέρα του Στόουνχετζ είναι η αρχή του θερινού ηλιοστασίου στις 21 Ιουνίου.

Εκείνη την ημέρα, την ώρα της ανατολής, ο ήλιος ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις τεράστιες πέτρες και, περνώντας ανάμεσα από κάποια ανοίγματα, πέφτει επάνω σε ένα συγκεκριμένο σημείο του μνημείου. Αυτός είναι ο λόγος που κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, μαζεύονται από διάφορα μέρη μερικές χιλιάδες ανθρώπων για να απολαύσουν το φαινόμενο.

To Στόουνχεντζ χρησιμοποιήθηκε ξανά στον μεσαίωνα για ιεροτελεστίες των δρυϊδων και μετέπειτα στις μέρες μας για διάφορα ετήσια φεστιβάλ pop/rock και για τουριστικούς λόγους.

Σήμερα απαγορεύεται (για λόγους προστασίας) η είσοδος στο μνημείο. Επιτρέπεται μόνο σε κάποιες ομάδες ανθρώπων που θέλουν να αναπαρασταίνουν τις τελετές των αρχαίων δρυΐδων.

 

 

 

Follow us on Instagram

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…