3 years ago

 

Το The Athenian βρέθηκε στη Μπολόνια και καταγράφει τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει κανείς να γνωρίζει πριν την επισκεφτεί. Η αρχιτεκτονική, τα αξιοθέατα, η κουζίνα και τα «μυστικά» αυτής της γεμάτης ζωντάνια πόλης της Ιταλίας.


• Κατά καιρούς η πόλη αυτή έχει αποκτήσει πολλά παρωνύμια. Όπως La Dotta που μεταφράζεται ως «η μορφωμένη», La Grassa ως «η παχιά» και La Rossa ως «η κόκκινη».

Μορφωμένη λόγω του πανεπιστημίου της, το οποίο είναι το παλαιότερο σε λειτουργία πανεπιστήμιο του κόσμου και το δεύτερο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στην Ιταλία. Παχιά λόγω της ιδιαίτερα πλούσιας κουζίνας της και κόκκινη αρχικά επειδή παρέπεμπε στο χρώμα των στεγών του ιστορικού της κέντρου και στην πορεία συνδέθηκε με την πολιτική κατάσταση στην πόλη η οποία και θεωρείται ιστορικό προπύργιο της Αριστεράς.

 

• Η Μπολόνια είναι γνωστή για τους πύργους της και τις στοές της που φτάνουν τα 38 χιλιόμετρα στο ιστορικό κέντρο και την κάνουν μοναδική πόλη στον κόσμο με το κέντρο να αποτελείται εξ ολοκλήρου από στοές, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται η μακρύτερη στον κόσμο στοά του San Luca, μήκους 3,5 χιλιομέτρων και με 666 καμάρες.


• Έχει το μεγαλύτερο μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο της Ευρώπης μετά από εκείνο της Βενετίας, το οποίο παραμένει καλοδιατηρημένο χάρη σε μια προσεκτική πολιτική ανακαίνισης και διατήρησης που άρχισε τη δεκαετία του '60, παρά τις σοβαρότατες ζημιές που προκλήθηκαν από τους αγγλοαμερικανικούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

• Δεν γίνεται να πας στην πόλη αυτή και να μην δοκιμάσεις μακαρονάδα με σάλτσα μπολονέζ. Επίσης από την μπολόνια προέρχονται το ραγού α λά μπολονέζ, τα τορτελίνια και η μορταδέλα.

 

• Σύμβολο κατατεθέν της πόλης είναι οι δύο πύργοι, Torre Asinelli και Torre Garisenda. Οι πύργοι ανήκαν στις πλούσιες οικογένειες της πόλης και το ύψος τους δήλωνε το πόσο ισχυροί ήτανε και πόση δύναμη κατείχαν. Οι Asinelli άρχισαν να χτίζουν τον πύργο τους το 1109. Μετά τον χτίσιμο του πύργου οι Garisenda αποφάσισαν ότι πρέπει να φτιάξουν ένα ψηλότερο. Αυτό έκανε τους Asinelli να προσθέσουν μερικά μέτρα στον δικό τους. Κάθε φορά που πρόσθεταν οι μεν λίγα μέτρα στον πύργο τους πρόσθεταν και οι δε στον δικό τους. Κάποια στιγμή ο πύργος των Garisenda είχε φτάσει να γέρνει τόσο πολύ που οι αρχές της πόλης τους υποχρέωσαν να κόψουν την κορυφή του, προτού αυτή πέσει πάνω στους περαστικούς. Έτσι σήμερα ο πύργος των Garisenda είναι μόνο 49 μέτρα, ενώ ο πύργος των Asinelli γέρνει περισσότερο κάθε χρόνο. Τα 498 σκαλοπάτια θα σας κουράσουν, αλλά η θέα, που με καλό καιρό φτάνει μέχρι την Αδριατική, θα σας ανταμείψει.

 

• Οπωσδήποτε πρέπει να επισκεφτείτε την αίθουσα ανατομίας όπου γίνονταν οι επεμβάσεις,σε κοινή θεα,την εποχή του Μεσαίωνα. Εντυπωσιακό κτίριο με τοιχογραφίες, ενώ στον ίδιο όροφο υπάρχει και η βιβλιοθήκη με πάνω από 500,000 κείμενα και χειρόγραφα.


• Μπορεί η Βενετία να είναι διάσημη για τα κανάλια της, αλλά το ίδιο είναι και η Μπολόνια. Το καλύτερο σημείο για να βγάλει κανείς φωτογραφίες είναι το παραθυράκι στην Via Piella.

 


Τα 7 μυστικά της Μπολόνια

 

Ο θόλος του Podestà

Στον θόλο του Palazzo del Podestà μεταδίδεται ο ήχος μέσα από τους τοίχους, από τη μια γωνία στην άλλη. Ήταν ένας τρόπος για να επικοινωνούν οι λεπροί την εποχή του Μεσαίωνα.

 

Το δάκτυλο του αγάλματος του Ποσειδώνα

Στην πλατεία του Ποσειδώνα, Piazza Nettuno, το εντυπωσιακό άγαλμα του Ποσειδώνα κερδίζει την προσοχή όλων. Υπάρχει ένα σημάδι στο έδαφος, μια μαύρη πέτρα που υποδεικνύει το σημείο που πρέπει να σταθείς αν θες να δεις και μια άλλη, διαφορετική εκδοχή του αγάλματος.

Λέγεται, ότι ο καρδινάλιος, ζήτησε από τον Giambologna, στον οποίο είχε ανατεθεί το έργο, μια αλλαγή στο «μέγεθος» του γιγάντιου Ποσειδώνα. Ο Giambologna την πραγματοποίησε, δεν παρέλειψε όμως να αφήσει το στίγμα του.

 

 

 

Τα κανάλια της Μπολόνια

Tον δωδέκατο αιώνα, η Μπολόνια δημιούργησε μια σειρά από κανάλια και υδατοφράκτες που επέτρεπαν στην εμπορική ναυτιλία να προμηθεύει με υλικά τα ελαιοτριβεία, τα βαφεία, τους φούρνους και τα εργαστήρια.Το παραθυράκι της οδού via Piella: Ο μόνος τρόπος για να απολαύσεις την όμορφη θέα του Canale delle Moline.

Το σπασμένο αγγείο

Το σπασμένο αγγείο, στην κορυφή του Πύργου ” Torre Asinelli”, το οποίο συμβολίζει την πολιτική ικανότητα της Μπολόνια στην επίλυση συγκρούσεων.

 

Ψωμί, κρασί και κάνναβη


Στην αρχή της via Indipendenza, κάτω από τον Πύργο “Torre Scappi”, στην καμάρα του Canton de ‘Fiori, υπάρχει μια επιγραφή στα λατινικά «panis vita, canabis protectio, vinum laetitia» που σημαίνει «το ψωμί ζωή, η κάνναβη προστασία, το κρασί ευθυμία».

Αυτή η ωδή πιθανότατα προέρχεται από το γεγονός ότι η ανάπτυξη και ο πλούτος της πόλης της Μπολόνια οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην καλλιέργεια κάνναβης, μια εποχή πολύ γόνιμη.Τα τρία βέλη


Στα ξύλινα δοκάρια, στην είσοδο του Corte Isolani στην οδό Strada Maggiore, υπάρχουν τρία βέλη κολλημένα στην οροφή.

Ο θρύλος λέει ότι τρεις ληστές ήταν έτοιμοι να ρίξουν τα βέλη τους εναντίον ενός ευγενή, αλλά ξαφνικά αποσυντονίστηκαν όταν μια νεαρή κοπέλα εμφανίστηκε γυμνή από ένα παράθυρο.

Αστόχησαν, τα βέλη κατέληξαν σφηνωμένα στο ταβάνι κι έτσι ο άνθρωπος σώθηκε.Panum resis

Η επιγραφή «panum resis» πάνω στο τραπέζι της έδρας του Πανεπιστημίου υποδηλώνει ότι η γνώση είναι η πηγή της κάθε απόφασης.

 

Follow us on Instagram

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…